Najboljši izkoristek toplotne črpalke

Katera toplotna črpalka bo ponudila najboljši izkoristek za povprečnega uporabnika? Na voljo imamo dokaj ugodne črpalke zrak voda, za najbolj zmogljive in tudi najdražje pa veljajo toplotne črpalke voda voda. Med omenjenima izvedbama pa najdemo še eno možnost, ki ponuja odličen kompromis – to je toplotna črpalka zemlja voda.

Pogosto je glavni pomislek pri izbiri toplotne črpalke za ogrevanje cenik. Treba bo pripraviti zajetno začetno investicijo, ki odloča o tem, kako ugodno bo ogrevanje tudi na dolgi rok. Izkoristek črpalke seveda povrne investicijo, a visoki začetni stroški bodo morda zahtevali več desetletij uporabe, da se znesek povrne s prihrankom. To velja predvsem za črpalke voda voda, ki povzročijo visoke stroške pri vgradnji. Za druge toplotne črpalke za ogrevanje cenik verjetno ne bo tako visok, zato se bo investicija prej povrnila, tudi v primeru nekoliko slabšega izkoristka pri delovanju.

Toplotna črpalka zemlja voda ponuja odlično zbirko privlačnih lastnosti. Pri vgradnji ne povzroči tako visokih stroškov kot črpalka voda voda – koristi namreč energijo iz zemlje, ki je že nizko pod površjem zadostna za ogrevanje sanitarne vode in prostorov stanovanja. Hkrati pa takšna črpalka zagotavlja tudi zadostno zmogljivost za zanesljivo delovanje preko celega leta, kar ne drži za črpalke zrak voda, ki so sicer cenejše in enostavnejše za vgradnjo.

Kaj vse to pove o izkoristku? Predvsem to, da se ne moremo orientirati le na podlagi enega podatka. Pri izbiri toplotne črpalke za ogrevanje cenik ne more biti edini faktor, prav tako se ne smemo ozirati le na izkoristek. Premisliti je treba o tem, kako se bo določen sistem obnesel na dolgi rok, pri tem pa upoštevamo tako začetno investicijo kot dolgoročno varnost. Verjetno bo toplotna črpalka zemlja voda predstavljala odlično izbiro, čisto možno pa je, da bo še boljša odločitev kakšna druga izvedba – to je odvisno od mnogih okoliščin.