Trening varne vožnje za motoriste

Motoristi so v cestnem prometu gotovo najbolj ranljiva skupina udeležencev. Vožnja z motorjem je lahko zelo okretna in prijetna, vendar pa v primeru nepredvidljivih situacij tudi nevarna. Vsako leto je ogromno nesreč, ki jih povzročijo vozniki avtomobilov z izsiljenjem prednosti motoristom, ki jih zaradi majhnega vizualnega preseka preprosto ne vidijo. V primeru trčenja pa je motorist vedno na bistveno slabšem.

Zato so pri motoristih še toliko bolj pomembni preventivni ukrepi za večjo varnost v cestnem prometu. Že izpit za motor je zasnovan kot postopek učenja, pri katerem se predvideva postopen prehod na močnejša kolesa. Tako lahko mladi udeleženci bolj varno pridejo do želene stopnje izpita, kar omogoča bolj skrbno izobrazbo in manj možnosti za nesreče, pri katerih bi bil glavni vzrok pretirana hitrost. Pri nas je izpit za motor razdeljen v 4 podkategorije, ki se jih izdeluje z razmakom dveh let. Šele pri 24 letih starosti lahko kandidati naredijo izpit za motor z neomejeno močjo ali prostornino.

Za vse motoriste je v roku dveh let obvezno opravljanje šole varne vožnje, kjer pridobijo dodatne informacije na teoretičnem in praktičnem nivoju. Na poligonu za trening varne vožnje so strateško postavljene različne ovire s prilagojeno površino vozišča, tako da se lahko motoristi na varen način podučijo o primernih reakcijah na spolzkem terenu in ob zdrsih ter drugih nenadnih prometnih situacijah. Mnogi zavedni motoristi, ki skrbijo za svojo varnost, pa opravijo trening varne vožnje kar vsako leto na začetku motoristične sezone. Te treninge organizirajo vsi večji centri varne vožnje in čedalje večja samovoljna udeležba motoristov na spomladanskih usposabljanjih je odraz tega, da se motoristična kultura bistveno izboljšuje. Tudi motoristične jakne in čelade v čedalje večjem številu vsebujejo visoko odsevne elemente živih barv, ki pripomorejo h dobri vidljivosti motoristov na cesti.