Oprema za varno ravnanje s hrano

Hrana je zelo občutljiva na morebitne vsiljivce in druge dejavnike, ki jih preko živil kasneje vnesemo v svoje telo. Tudi sami lahko pripomoremo k temu, da so jedi bolj ali manj onesnažene s takšnimi snovmi – ko delamo s hrano, moramo biti zelo pozorni na čistočo delovnih površin, opreme in seveda lastnih rok.

Za enostavno in varno rokovanje s hrano lahko uporabimo rokavice za enkratno uporabo. Te so običajno izdelane iz plastičnih materialov in omogočajo enostavno uporabo, ko je treba zagotoviti čist stik s hrano. Nepogrešljive so rokavice za enkratno uporabo predvsem v profesionalnih gostinskih lokalih, kjer se servira pekovske izdelke in podobne jedi. V pekarnah na ta način rokujemo s kruhom, pogosto pa z rokami prestavljamo tudi razne sladice. Seveda pa so rokavice za enkratno uporabo zelo uporabne tudi v domačem gospodinjstvu, saj imamo pogosto opravka z raznimi jedmi in živili, ki jih želimo prijeti z roko.

Prav tako moramo poskrbeti za čistočo odlagalnih in shranjevalnih površin. Pred dejavniki okolja lahko živila zaščitimo z uporabo ustreznega pakiranja, treba je zagotoviti vsaj minimalno zaščito. To recimo ponuja alu folija, ki jo uporabimo pri pospravljanju živil v hladilnik. Prav tako je alu folija uporabna za shranjevanje gotovih jedi in ostankov obrokov, če imamo seveda opravka z jedmi, ki se ne razlijejo. Še posebej dobro se takšna folija obnese pri pecivu in sladicah, je pa vsestransko uporabna za jedi, ki jih lahko vanjo zavijemo. Alu folija zagotavlja dobro zaščito pred dejavniki okolja, zadržuje mešanje okusov in vonjav ter ohranja svežino vsebine. Še bolje se pri tem izkažejo druge vrste embalaže, predvsem plastične posodice, morda celo takšne z vakumskim pokrovom. Opcij je veliko, pravo rešitev pa je treba izbrati glede na to, kaj pakiramo in za koliko časa.

Za varno ravnanje s hrano moramo upoštevati razne vplive, praktično vsak korak pa omogoča izboljšave.