Različne vrste projektorjev

Pri izbiri projektorja lahko naletimo na velike težave, saj bomo morali sprejeti kar nekaj pomembnih odločitev. Vsaka odločitev lahko vpliva na končno izkušnjo, neposredno pa tudi na ceno izdelka – jasno je, da bo treba skleniti nekaj kompromisov in poiskati projektor, ki kar najbolje ustreza vsem željam in potrebam, a ne zahteva previsoke finančne investicije. Ker gre za dokaj drago opremo, smo pogosto pripravljeni popustiti pri zahtevah glede kakovosti naprave, kar ni vedno pametno.

V preteklosti so se uporabljali izključno projektorji na žarnice, ki so še danes zelo pogosti in priljubljena izbira različnih profilov uporabnikov. Res je, da žarnice za projektor lahko povzročajo raznovrstne preglavice, a ugodna cena te izvedbe projektorjev je za mnoge odločilni dejavnik pri izbiri. Navsezadnje tudi žarnice za projektor brez težav zdržijo več tisoč ur uporabe, kar je za manj zahtevne domače uporabnike povsem zadostna življenjska doba. Ko pride čas za menjavo žarnice za projektor, se mnogi odločijo kar za nakup novega projektorja – v tem času so na trgu novi ugodni izdelki, ki stanejo le malo več kot nova originalna žarnica.

Konkurenca na področju projektorjev je vedno bolj privlačna. Na voljo so LED projektorji, ki za vir svetlobe ne uporabljajo žarnice, temveč svetleče diode. Te prinašajo številne prednosti – imajo daljšo življenjsko dobo in niso tako občutljive, na dolgi rok obljubljajo velik prihranek tudi z manjšo porabo električne energije. Predvsem pa LED projektorji ne zahtevajo veliko vzdrževanja, izognemo se predvsem potrebi po menjavi žarnice. Tako bo uporaba na dolgi rok veliko bolj brezskrbna in cenejša, kar je idealno za nekoliko zahtevnejše uporabnike, ki bodo projektor redno uporabljali. LED projektorji imajo eno očitno pomanjkljivosti, to je cena – v primerjavi s klasičnimi projektorji na žarnice so konkretno dražji, vsaj ob nakupu, čeprav bodo na dolgi rok ob redni uporabi razliko upravičili z raznimi prihranki.