Cenovno ugodno talno gretje

Ker je za talno gretje cena odvisna od različnih dejavnikov, ki pogosto nimajo veliko povezave z izbranim sistemom in izdelki, je možno na različne načine priti do ugodnejše rešitve. Seveda ni pametno varčevati za vsako ceno, lahko pa z razmislekom in dobrim načrtovanjem dosežemo zelo posrečene učinke. Ker velja talno ogrevanje za zelo učinkovito in varčno, bomo na dolgi rok gotovo veseli izjemnega izkoristka in cenovno ugodnega ogrevanja, lahko pa že v začetku stroške še dodatno znižamo.

Električno talno gretje

Z vidika vgradnje bo najcenejše bržkone električno talno gretje, cena v tem primeru namreč sestoji le iz stroškov nakupa opreme, medtem ko je vgradnja zelo enostavna in bistveno cenejša kot pri toplovodnem ogrevanju. Seveda so točne številke odvisne od situacije in gotovo je v nekaterih primerih bolj smiselno vgraditi toplovodno ogrevanje, če imamo na primer lepo urejen hišni vodovod, a če tega ni, bo za električno talno gretje cena bistveno nižja.

Pri toplovodnem ogrevanju o vsem odloča hišni vodovod, ki ni posebej prilagodljiv. Električno ogrevanje pa zahteva le povezavo z električnim omrežjem, ki jo bistveno lažje zagotovimo. Z vgradnjo takšnega sistema ni težav – pod pohodno površino na izolirano podlago položimo grelne elemente, ki jih ponovno prekrijemo s talnimi oblogami. Povezava z električnim omrežjem se običajno opravi podometno tam, kjer namestimo termostat. Jasno je, da na takšno vgradnjo hišni vodovod nikakor ne vpliva, prav tako nimamo dela z drugimi opravki ali omejitvami.

Dolgoročni stroški

Seveda pa za talno gretje cena ni le tista, na katero naletimo ob nakupu in vgradnji opreme. Pomisliti moramo predvsem na dolgi rok, saj so stroški ogrevanja skozi leta lahko še bistveno večji od zneska, ki ga odštejemo za vgradnjo sistema. V tem oziru je lahko toplovodno ogrevanje s toplotno črpalko ugodnejše od električnega sistema, a zaradi razlik v ceni opreme se boljši izkoristek pokaže šele po desetletju ali dveh.