Tisk na večje in manjše formate

Prilagodljivost je vsekakor ena izmed prednosti profesionalnih tiskarn, ki navsezadnje ciljajo na zelo širok spekter potencialnih strank, tako da morajo zadostiti vsem njihovim potrebam. Poleg tega so naprave, ki se uporabljajo v sodobnih pisarnah, običajno dovolj zmogljive, da se lahko soočijo z raznimi izzivi, tudi z različnimi formati tiskanja. V praksi to pomeni, da lahko pogosto pri istem ponudniku naročimo tako tisk plakatov na zelo velikem formatu, kot tudi tisk kuvert, ki so seveda bistveno manjše. 

Pogosto pa se soočimo s kakšnimi posebnimi izzivi, ki nimajo nujno veliko opraviti s samimi dimenzijami. Seveda je tisk plakatov lahko zahteven že zaradi tega, ker moramo najti rešitev za tisk na večji format, toda premisliti moramo še o tem, kje bodo plakati nameščeni in v kakšnih razmerah bodo zakončali. Čisto možno je, da bo treba poskrbeti za dobro odpornost proti vlagi, tudi dežju in drugim neposrednim vremenskim vplivom. Glede na to je treba včasih prilagoditi tehniko tiska, da bo lahko tisk plakatov res ponudil kar najboljši končni izdelek. 

Na manjših formatih imamo pogosto težave s tem, da imajo motivi zelo podrobne detajle, ki jih je včasih težko prenesti na površino. To je seveda povsem odvisno od motivov in medijev. Za tisk kuvert recimo ni tako težko poskrbeti, saj imajo sodobni tiskalniki izjemno ločljivost in lahko zagotovijo zelo natančen tisk na papir. Res pa je, da tisk kuvert običajno ni med najbolj zahtevnimi projekti, s katerimi se soočamo pri manjših motivih. Pogosto imamo opravka tudi s tiskanjem na bistveno manjše predmete, recimo vžigalnike, pisala, USB ključke in podobno. Pri tem ne gre le za majhne in morda zelo podrobne motive, temveč tudi za zahtevne materiale, ki jih verjetno ne bo tako lahko potiskati kot papir. Majhen format torej prinaša tudi druge izzive, ne le samih dimenzij.